Κάνω digital marketing έχω εμφανίσεις και επισκέψεις, αλλά δεν πουλάω όσο περίμενα… Τι πάει στραβά; Πρόκειται για ένα ερώτημα που ακούμε καθημερινά από επιχειρηματίες, αλλά ευτυχώς όχι από τους πελάτες μας.
Πρόσφατα στη Bluemind Digital Marketing Services πραγματοποιήσαμε τη δράση "Έλεγξτε αν το digital marketing δουλεύει υπέρ σας" για τις εταιρείες, που επιθυμούσαν να γνωρίζουν αν ο ιστότοπος τους και η διαδικτυακή προβολή τους είναι κατάλληλα δομημένα.
Αυτό που διαπιστώσαμε στις περισσότερες ιστοσελίδες είναι ότι το on page SEO τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εταιρείες να πληρώνουν τεράστια ποσά στη Google για να βγαίνουν στην πρώτη σελίδα αναζήτησης με διαφήμιση.
Επενδύσεις σε διαφήμιση Google με χρηματικά ποσά των 2.000 ευρώ ή ακόμα και των 5.000 ευρώ το μήνα, όπως αυτά που συναντήσαμε, θα μπορούσαν να συρρικνωθούν στο 1/3, αν υπήρχε ένα καλό SEO στην ιστοσελίδα.
Το SEO απαιτεί μία βασική προεργασία. Να ορίσουμε στόχους για το digital marketing, να γνωρίζουμε τους λόγους που θέλουμε οι χρήστες να επιλέγουν τη σελίδα μας, ώστε να καταλήξουμε για ποιες φράσεις – κλειδιά θέλουμε να εμφανιζόμαστε πρώτοι στις μηχανές αναζήτησης.
Συναντήσαμε τουριστική επιχείρηση, που ξόδευε τεράστια ποσά σε διαφήμιση Google. Στόχος της, ήταν να προσελκύσει ενδιαφερόμενους τουρίστες από χώρες του εξωτερικού. Μελετήσαμε τα αποτελέσματα των επισκέψεων στα Google Analytics της ιστοσελίδας και διαπιστώσαμε ότι οι επισκέπτες ήταν κυρίως από Ελλάδα.
Ανατρέχοντας στον λογαριασμό Google Ads παρατηρήσαμε ότι ο σύμβουλος, που δημιούργησε την καμπάνια, είχε ορίσει ως χώρα στόχευσης της διαφήμισης μόνο τη χώρα μας. Διορθώσαμε τη γεωγραφική στόχευση ξαναγράψαμε από την αρχή τις διαφημίσεις και αυξήσαμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας από ενδιαφερόμενους του εξωτερικού κατά 100%.
Σε εταιρεία με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παρατηρήσαμε ότι το κόστος διαφήμισης στη Google ήταν 1.800€ το μήνα. Οι χώρες που προβάλλονταν οι διαφημίσεις του πελάτη μας ήταν Ελλάδα και -από αστοχία- η Γερμανία... Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα αυτοκίνητα απευθύνονταν μόνο στο ελληνικό κοινό και όχι στους κατοίκους της Γερμανίας. Η ζημιά για την επιχείρηση από αυτή την αστοχίας ήταν στα 5.400 ευρώ στο εξάμηνο.
Ηλεκτρονικό κατάστημα με καλλυντικά είχε πολύ καλή απόδοση της διαφήμισής του, αλλά παράλληλα είχε μειωμένες πωλήσεις προϊόντων και μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης στη σελίδα του. Η διαφήμιση της επιχείρησης ήταν διευρυμένη και όχι εστιασμένη σε αυτούς, που η Google έχει καταγράψει ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν "καλλυντικά".
Το ίδιο eshop επίσης, είχε χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να βαριούνται να περιμένουν πότε να ανοίξει μία σελίδα και να αποχωρούν. Η επιχείρηση δεν είχε φροντίσει να προσφέρει στους χρήστες ένα γρήγορο και ενδιαφέρον περιβάλλον.
Βελτιώνοντας τη δομή του eshop αλλά και την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων αυξήσαμε την παραμονή των δυνητικών πελατών στο eshop κατά 57%. Επιπλέον, προσθέσαμε και κάποια σημαντικά marketing tools, που υποστήριζαν τόσο τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος, αλλά και την προώθησή του eshop στη Google και μέσα σε 2 μήνες οι πωλήσεις του πελάτη μας αυξήθηκαν κατά 34%.
"Ωραία. Και τώρα τι να κάνω;" είναι το ερώτημα των περισσότερων επιχειρήσεων, όταν αντιλαμβάνονται αστοχίες στο digital marketing, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν πωλήσεις και χρήματα.
Αν κάτι έχει νόημα να κρατήσετε από αυτό το άρθρο μας είναι ότι το digital marketing είναι συνδυαστικό!
Αν ένα εργαλείο digital marketing δεν λειτουργεί σωστά, τότε θα χτυπήσει στο επόμενο εργαλείο. Αν η κατασκευή ιστοσελίδας ή του eshop δεν είναι σωστή, οποιοδήποτε εργαλείο και να χρησιμοποιήσουμε στην προώθηση δεν θα αποδώσει καρπούς.
Βεβαίως, και η επιλογή του συμβούλου digital marketing είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τις επιχειρήσεις. Ειδικά όταν υπάρχουν έτοιμες λύσεις που υπόσχονται θαύματα.
Λύσεις όπως, «σε 5’ έχετε έτοιμη τη δικιά σας ιστοσελίδα» ή «διαχειριζόμαστε χιλιάδες λογαριασμούς google ads, γιατί όχι και τον δικό σας;!» συνήθως είναι μία μεγάλη παγίδα, για όσους θέλουν να έχουν αποτελέσματα από το διαδίκτυο.
Ακούμε πελάτες, να λένε ότι έχουν εκατομμύρια εμφανίσεις στη google, αλλά όχι πωλήσεις. Αυτό όμως, που δεν γνωρίζουν σαν πληροφορία από τους συνεργάτες τους, είναι:
Οι επιχειρήσεις συνήθως προσπαθούν να εντοπίσουν τον κατάλληλο σύμβουλο digital marketing, στηριζόμενοι στο πελατολόγιο του. Η αλήθεια είναι, ότι το να γνωρίζει κάποιος την αγορά, που δραστηριοποιείται η δική σας επιχείρηση, είναι κάτι. Αλλά δεν είναι το παν!
Αν πραγματικά, θέλετε να επιλέξετε τον κατάλληλο σύμβουλο digital marketing, τότε εξετάστε, αν οι πελάτες που ο ίδιος διαχειρίζεται πουλάνε! Αυτό θα μπορούσε ίσως να είναι μία πρώτη δικλείδα ασφαλείας.
Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει να ελέγξετε τον ιστότοπο σας και το digital marketing της εταιρείας σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο +30 210 86 62 975 ή και στο email [email protected]
Διαβάστε ακόμα: