logo

Website… είναι η βιτρίνα σας στο διαδίκτυο

Τι περιλαμβάνει μία καλή ιστοσελίδα;

Η εμφάνιση της ιστοσελίδας σας ή αλλιώς website design είναι από τα πρώτα σημεία που θα προσέξουν οι επισκέπτες σας.

Ας υποθέσουμε ότι ένας ερωτευμένος άντρας αποφασίζει να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του. Όπως απαιτεί η περίσταση… θα χρειαστεί να αγοράσει ένα μονόπετρο δαχτυλίδι. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει λοιπόν, είναι να μπει στη Google και να αναζητήσει το προϊόν που επιθυμεί.

Στην περίπτωσή μας, μπαίνοντας στη μηχανή αναζήτησης και πατώντας «μονόπετρο δαχτυλίδι αγορά» το  πρώτο αποτέλεσμα είναι το site της BlueStone. Πατάει επάνω και βγαίνει σε μία σελίδα όπως αυτή παρακάτω:

authentic jewells

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να παραμείνει στη σελίδα και να πραγματοποιήσει αγορά; Η απάντηση, φυσικά, είναι καμία. Ίσως μάλιστα να νομίζει ότι η συσκευή του έχει κάποιο ιό. Κατ’ ευθείαν λοιπόν θα κάνει back και θα πάει στο επόμενο αποτέλεσμα.

Αυτή η ιστορία, που αφορά στην κακή εμπειρία ενός χρήστη από έναν ιστότοπο είναι περισσότερο συχνή από όσο νομίζετε ακόμα και σήμερα που η εποχή επιτάσσει ενημερωμένα site και responsive. Πολλές εταιρικές ιστοσελίδες και eshop έχουν την παραπάνω μορφή.

Αν λοιπόν, αναρωτιέστε τι σημαίνει καλή ιστοσελίδα θα μπορούσαμε να πούμε συνοπτικά ότι είναι το σωστό design, να είναι εύχρηστη και φιλική προς τον χρήστη και να προσαρμόζεται σε συσκευές όπως το tablet και το κινητό τηλέφωνο. Επειδή όμως, δεν είναι μόνο αυτά δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές για την περίπτωση, που αποφασίσετε να δημιουργήσετε μία νέα ιστοσελίδα.

Συμβουλές σχεδιασμού μίας καλής ιστοσελίδας

Συμβουλή #1: Καθορίστε τον σκοπό της ιστοσελίδας

Κάθε ιστοσελίδα θα πρέπει να έχει σαφή σκοπό.  Ρωτήστε τον εαυτό σας τι θα ψάξει ο πελάτης σας στον ιστότοπό σας. Θα πάρει πληροφορίες,  θα κάνει κάποια αγορά, θα ψυχαγωγηθεί;

Είναι εύκολο εάν έχετε ένα website ψυχαγωγίας. Μπορείτε να μοιράζεστε φωτογραφίες, βίντεο, ή χιουμοριστικές εικόνες, αλλά θα πρέπει να θυμάστε να το ενημερώνετε συχνά.

Αν δημιουργείτε μία ενημερωτική ιστοσελίδα, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα αναζητήσουν να μάθουν κάτι νέο ή να κατανοήσουν καλύτερα ορισμένα θέματα. Τέτοιες ιστοσελίδες θα πρέπει να περιέχουν μια βάση από συμβουλές "πώς να" με καταλόγους και εικόνες προϊόντων, ή στοχευμένα άρθρα όταν η εταιρεία σας είναι στο χώρο των υπηρεσιών.

Αλλά αν δημιουργείτε μία ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου (eshop), πρέπει να θυμάστε ότι αυτός ο ιστότοπος θα πρέπει να πουλάει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ένα ωραίο design, εικόνες υψηλής ποιότητας και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη που ο πελάτης πρόκειται να πάρει από εσάς.

Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

efis eshop

Με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης, που αναζητά μονόπετρο δαχτυλίδι για την αγαπημένη του, καταλαβαίνει ότι είναι στη σωστή ιστοσελίδα. Μάλιστα, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι μπορεί -αν βρει αυτό που θέλει- να το αγοράσει ηλεκτρονικά (εικονίδιο bascet cart).

Το μήνυμα πάνω στην εικόνα αναφέρει τι κερδίζει, αν τελικά αγοράσει από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα. «Αισθητική με διάρκεια όπως η αγάπη σας» αναφέρει το μήνυμα. Και είναι αυτό το συναίσθημα που ο επισκέπτης σας, έχει εκείνη τη στιγμή.

Βεβαίως, σε μία επόμενη φωτογραφία της ιστοσελίδας, θα μπορούσε να αναφέρεται μία έκπτωση ως επιβράβευση του χρήστη ή η δυνατότητα χρήσης κάποιου κουπονιού για μελλοντική χρήση. Σήμερα ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας μπορεί να ενδιαφέρεται για μονόπετρο δαχτυλίδι, αλλά αύριο να χρειαστεί και βέρες, αν η αγαπημένη του δεχτεί να τον παντρευτεί.

eshop jewells 2

Συμβουλή #2: Επιλέξτε ένα ελκυστικό Layout

Η ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι ελκυστική ώστε οι επισκέπτες να θέλουν να την εξερευνήσουν. Αν είναι παλαιάς λογικής, αυτό δίνει την εικόνα στον επισκέπτη σας ότι πιθανά να μην ενδιαφέρεστε και για τη βελτίωση του προϊόντος ή των υπηρεσιών σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε γνώσεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, θα πρέπει να έχετε άποψη στον τρόπο εμφάνισης του ιστότοπού σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξετε τι θέλετε, είναι να ελέγξετε τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών σας και να σκεφτείτε τι σας αρέσει και τι θα ταίριαζε με την εταιρεία σας και το προϊόν σας.

Στην επιλογή φωτογραφιών καλό θα είναι να έχετε το δικό σας μοναδικό φωτογραφικό υλικό. Συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία φωτογράφο και αναδείξτε την εταιρεία σας, τα προϊόντα σας ή ακόμα και το ανθρώπινο δυναμικό σας μέσα από μία φωτογράφηση.

Μην χρησιμοποιείτε τεράστιες εικόνες αν δεν θέλετε το website σας να είναι αργό. Θυμηθείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες σε μορφή PNG ή JPG. Χρησιμοποιείτε πάντα γραφικά και εικόνες που ταιριάζουν στο περιεχόμενό σας. Υλικό με εφέ που αναβοσβήνει ή περιστρέφεται είναι παλιάς λογικής και καλό θα είναι να το αποφύγετε. Επίσης, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να περιορίσετε τον αριθμό των γραμματοσειρών σε maximum 3.

coco3

Συμβουλή #3: Τηρείστε τον κανόνα των 3 κλικ

Η πλοήγηση στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά απλή για τον χρήστη. Μπορεί να έχετε έναν όμορφο ιστότοπο, αλλά ο επισκέπτης να μην μπορεί να βρει την πληροφορία που χρειάζεται ή να συναντήσει κάποιο εμπόδιο στη διαδικασία αγοράς προϊόντος.

Τηρείστε τον κανόνα των 3 κλικ! Ο χρήστης με 3 κλικ θα πρέπει να βρίσκει την πληροφορία που θέλει. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες βλέπουν καταρχήν την κορυφή της ιστοσελίδας και στη συνέχεια το βλέμμα τους οδηγείται αριστερά της οθόνης. Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να μπουν οι πιο σημαντικές πληροφορίες. Η δεξιά πλευρά της οθόνης συνήθως μένει ανεξερεύνητη.

Συμβουλή #4: Δημιουργήστε πρωτότυπο περιεχόμενο

Το πρωτότυπο περιεχόμενο δεν περιλαμβάνει μόνο τα κείμενα της ιστοσελίδας σας. Είναι και οι φωτογραφίες, οι φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα ηλεκτρονικά έντυπα, οι εφαρμογές.

Φροντίστε να είναι όλα δομημένα έτσι ώστε να διευκολύνουν τον επισκέπτη σας και να αντιλαμβάνεται το ποιοι είστε και τι κάνετε. Κανένας από τους επισκέπτες του website δεν θα έχει χρόνο να διαβάσει δοκίμια για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Γι' αυτό εφαρμόστε τον κύριο κανόνα της γραφής του περιεχομένου που είναι η σαφή επικοινωνία.

Συμβουλή #5:  Δώστε προσοχή στο On Page SEO

Με τον όρο On Page SEO εννοούμε όλες τις ενέργειες και επεμβάσεις στην ιστοσελίδα σας με σκοπό την καλύτερη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Το On Page SEO περιλαμβάνει:

  • Περιεχομένο με τις φράσεις- κλειδιά που σας αναζητούν στις μηχανές αναζήτησης
  • Title Tags, το κείμενο που περιγράφει την ιστοσελίδα σας
  • Meta Description Tags, το κείμενο που εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Η ιστοσελίδα σας είναι η βιτρίνα σας στο διαδίκτυο

Μία καλή ιστοσελίδα κερδίζει με την πρώτη ματιά τον επισκέπτη και του προκαλεί το συναίσθημα ότι βρήκε αυτό που θέλει. Δημιουργώντας έναν ιστότοπο, θυμηθείτε ότι η εικόνα του αντικατοπτρίζει και τον ίδιο τον επιχειρηματία.

Χρειάζεται προσεκτική μελέτη και χρόνος για να δημιουργηθεί σωστά ένα website, αλλά πραγματικά αξίζει!

website design

 

Αναζητάτε τον καλύτερο συνεργάτη στο Digital Marketing

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram