fbpx

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ιστοσελίδες και eshop με πιστοποιητικό SSL

Ασφάλεια στο διαδίκτυο σημαίνει ότι έχετε φροντίσει τα δεδομένα των επισκεπτών σας στην ιστοσελίδα ή το eshop σας είναι ασφαλή. Απαραίτητη είναι η χρήση του Πιστοποιητικό Ασφαλείας SSL.

Είναι όμως, αξιόπιστη η ιστοσελίδα σας ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα (eshop); Οι επισκέπτες του ιστότοπού σας μπορούν να περιηγηθούν ή και να καταχωρήσουν με ασφάλεια προσωπικά δεδομένα ή λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι η ιστοσελίδα σας δεν είναι ασφαλής;

Ασφάλεια στο διαδίκτυο. Γιατί είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ssl;

SSL είναι η συντόμευση για τις λέξεις Secure Socket Layer ή αλλιώς γνωστό και ως Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Ασφαλείας για την ιστοσελίδα σας ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Chome webpage Not Secure
Ιστοσελίδες και eshop χωρίς πιστοποιητικό ssl

Όταν ανοίγετε την ιστοσελίδα σας από το chrome και εμφανίζει δίπλα από το domain name του ιστότοπού σας την ένδειξη “not secure” είναι προειδοποίηση, που αναφέρεται στην έλλειψη ασφάλειας για τη σύνδεση σε αυτήν τη σελίδα.

Στην ουσία σας προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες που αποστέλλονται και λαμβάνονται σε αυτήν την ιστοσελίδα είναι μη προστατευμένες και ενδέχεται να κλαπούν, να διαβαστούν ή να τροποποιηθούν από εισβολείς, χάκερ και ομάδες με πρόσβαση σε υποδομή διαδικτύου.

Αυτή η προειδοποίηση "Μη ασφαλής" εμφανίζεται σε όλες τις σελίδες χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο HTTP, το οποίο δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλή σύνδεση. Ιστορικά, αυτό ήταν το κύριο πρωτόκολλο, που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιστότοποι μεταβαίνουν σε HTTPS - σημειώστε το "S" που επισυνάπτεται στο τέλος - το οποίο παρέχει ασφάλεια και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ιστοσελίδες και eshops, συμπεριλαμβανομένων των Google.com, Facebook.com και Amazon.com, για την προστασία των πληροφοριών σας κατά την περιήγηση, τη σύνδεση και την πραγματοποίηση αγορών.

Η προειδοποίηση "Μη ασφαλής" δεν υποδεικνύει ότι ο υπολογιστής σας ή ο ιστότοπος που επισκέπτεστε επηρεάζεται από κακόβουλο λογισμικό. Χρησιμεύει μόνο για να προειδοποιήσει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας  ότι η σύνδεση με αυτήν τη σελίδα δεν είναι ασφαλής.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους για την εταιρεία σας ή τα προϊόντα θα επιλέξουν να περιηγηθούν σε έναν άλλον ιστότοπο που εμφανίζεται ασφαλής.

Εάν είστε επισκέπτης ή κάτοχος μίας ιστοσελίδας ή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop) που χρησιμοποιεί HTTP και βλέπετε αυτήν την προειδοποίηση, μάθετε παρακάτω  τι μπορείτε να κάνετε.

Για ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ιστοσελίδας ή eshop

Η προειδοποίηση "Μη ασφαλής" εμφανίζεται σε οποιαδήποτε σελίδα προβάλλεται μέσω HTTP, η οποία είναι ένα μη ασφαλές πρωτόκολλο. Εάν βλέπετε αυτήν την προειδοποίηση σε έναν ιστότοπο που σας ανήκει ή λειτουργεί, πρέπει να το επιλύσετε ενεργοποιώντας το πρωτόκολλο HTTPS για τον ιστότοπό σας

Το HTTPS χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SSL / TLS για την παροχή ασφαλούς σύνδεσης, η οποία είναι κρυπτογραφημένη και ταυτόχρονα. Η χρήση του HTTPS απαιτεί να αγοράσετε πιστοποιητικά SSL και, στη συνέχεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτό το πιστοποιητικό και να ενεργοποιήσετε το πρωτόκολλο HTTPS στον διακομιστή ιστού σας.

Εάν είστε ο τεχνικός διαχειριστής ή προγραμματιστής του ιστότοπού σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε αξιολογώντας εάν έχετε αυτήν τη στιγμή υποστήριξη για HTTPS. Ορισμένοι ιστότοποι έχουν μερική υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αναπτύξει HTTPS σε ορισμένα μέρη του ιστότοπου ή δεν έχουν επιλέξει να προβάλλουν τον ιστότοπο μέσω HTTPS από προεπιλογή. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, εξετάστε ποια βήματα πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη HTTPS σε ολόκληρο τον ιστότοπό σας και από προεπιλογή.

Εάν δεν έχετε αναπτύξει καθόλου HTTPS, άρα δεν έχετε πιστοποιητικό SSL επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8662975 ή στο email [email protected] για να σας βοηθήσουμε.

Γιατί χρειάζομαι οπωσδήποτε SSL αφού κανείς δεν κοιτάει την ένδειξη «not secure”;

Όλα τα μεγάλα προγράμματα περιήγησης ιστού - συμπεριλαμβανομένου του Google Chrome, του Mozilla Firefox και του Apple Safari - μετακινούνται σε μια διεπαφή χρήστη, που θα προειδοποιήσει τους επισκέπτες σας με ειδικό “warning” ότι επισκέπτονται μία όχι ασφαλή σελίδα.

warnings not secure istoselida

Σκεφτείτε τώρα να έχετε επιλέξει να επισκεφτείτε μία τέτοια ιστοσελίδα ή και ένα eshop και να λαμβάνατε μία ειδοποίηση ότι δεν είναι ασφαλές να περιηγηθείτε σε αυτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πατούσατε back για να βγείτε από την ιστοσελίδα ή το eshop.

Ίσως να γίνεται κατανοητό, ότι με αυτό τον τρόπο χάνετε τους ενδιαφερόμενους που έχουν προσγειωθεί στη σελίδα σας ή το eshop σας και οι οποίοι είναι εν δυνάμει πελάτες σας.

Προσσοχή σε ιστοσελίδες και eshop που εμφανίζουν την ένδειξη “not secure”

Ο λόγος που βλέπετε την προειδοποίηση "not secure -mη ασφαλής" είναι επειδή η ιστοσελίδα ή ο ιστότοπος που επισκέπτεστε δεν παρέχει ασφαλή σύνδεση. Όταν το πρόγραμμα περιήγησής σας Chrome συνδέεται σε έναν ιστότοπο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το HTTP (μη ασφαλές) ή το HTTPS (ασφαλές).

Κάθε σελίδα που παρέχει σύνδεση HTTP θα σας δώσει την προειδοποίηση "Μη ασφαλής". Θα πρέπει να αποφύγετε τη διεξαγωγή ευαίσθητων συναλλαγών σε αυτές τις σελίδες όπως η σύνδεση, η παροχή προσωπικών πληροφοριών ή πληροφοριών πληρωμής.

Η περιήγηση σε μη ασφαλείς ιστότοπους μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο από τις προσωπικές πληροφορίες που πιθανά να σας ζητηθούν να καταχωρήσετε. Ακόμα κι αν δεν προσθέσετε ευαίσθητα δεδομένα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, διεύθυνση αποστολής κ.λ.π.), σίγουρα δεν θα θέλατε να γνωρίζουν το κινητό σας τηλέφωνο ή και το σταθερό σας έχοντας συμπληρώσει μία φόρμα επικοινωνίας στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα.

Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και με απλή περιήγηση μέσω HTTP - όπως η αναζήτηση συνταγών ή η ανάγνωση ειδήσεων - αυτό που βλέπετε μπορεί να παρακολουθείται, να τροποποιείται και να καταγράφεται. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν έχετε κανένα απόρρητο κατά την περιήγηση σε αυτές τις σελίδες. Σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, όπως σε καφετέρια ή αεροδρόμιο, υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος από τους «τοπικούς επιτιθέμενους» - άλλους υπολογιστές σε αυτό το δίκτυο - οι οποίοι μπορούν να προβάλλουν και να παρακολουθούν τις σελίδες που βλέπετε, τις πληροφορίες που έχετε και τι ψάχνετε.

Ενημερωθείτε για τα πακέτα κατασκευής, τεχνικής υποστήριξης και διαχείρισης ιστοσελίδων wordpress εδώ

Επισκεφτείτε τη σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram