logo

Γιατί το digital marketing της εταιρείας σας δεν πουλάει;

Κάνω digital marketing έχω εμφανίσεις και επισκέψεις, αλλά δεν πουλάω όσο περίμενα… Τι πάει στραβά; Πρόκειται για ένα ερώτημα που ακούμε καθημερινά από επιχειρηματίες, αλλά ευτυχώς όχι από τους πελάτες μας.

Πρόσφατα στη Bluemind Digital Marketing Services πραγματοποιήσαμε τη δράση "Έλεγξτε αν το digital marketing της επιχείρησης σας δουλεύει υπέρ σας" για τις εταιρείες, που επιθυμούσαν να γνωρίζουν αν ο ιστότοπος τους και η διαδικτυακή προβολή τους είναι κατάλληλα δομημένα.

Αυτό που διαπιστώσαμε στις περισσότερες ιστοσελίδες είναι ότι το on page SEO τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εταιρείες να πληρώνουν τεράστια ποσά στη Google για να βγαίνουν στην πρώτη σελίδα αναζήτησης με διαφήμιση.

Επενδύσεις σε διαφήμιση με χρηματικά ποσά των 2.000 ή ακόμα και των 5.000 ευρώ το μήνα, όπως αυτά που συναντήσαμε, θα μπορούσαν να συρρικνωθούν αν υπήρχε ένα καλό SEO. Το SEO απαιτεί μία βασική προεργασία. Να ορίσουμε στόχους για το digital marketing, να γνωρίζουμε τους λόγους που θέλουμε οι χρήστες να επιλέγουν τη σελίδα μας, ώστε να καταλήξουμε για ποιες φράσεις – κλειδιά θέλουμε να εμφανισόμαστε πρώτοι στις μηχανές αναζήτησης.

Παραδείγματα κακής διαχείρισης πόρων σε digital marketing

Συναντήσαμε τουριστική επιχείρηση, που ξόδευε τεράστια ποσά σε διαφήμιση στη Google. Στόχος της, ήταν να προσελκύσει ενδιαφερόμενους τουρίστες από χώρες του εξωτερικού. Μελετήσαμε τα αποτελέσματα των επισκέψεων στα Google Analytics της ιστοσελίδας και διαπιστώσαμε ότι οι επισκέπτες ήταν κυρίως από Ελλάδα.

Το ίδιο μας επβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Ανατρέχοντας στον λογαριασμό Google Ads παρατηρήσαμε ότι ο σύμβουλος, που δημιούργησε την καμπάνια, είχε ορίσει ως χώρα στόχευσης της διαφήμισης μόνο τη χώρα μας. Πόσο στοίχισε αυτή η παράβλεψη στην εταιρεία; Περίπου 50.000 ευρώ!

Σε εταιρεία με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παρατηρήσαμε ότι το κόστος διαφήμισης στη Google ήταν 1.800€ το μήνα. Οι χώρες που προβάλλονταν οι διαφημίσεις ήταν Ελλάδα και από αστοχία η Γερμανία... Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα αυτοκίνητα ήταν για να πουληθούν στο ελληνικό κοινό και όχι στους κατοίκους της Γερμανίας. Η ζημιά για την επιχείρηση από αυτή την αμέλεια ήταν στα 21.000 ευρώ τον χρόνο.

Ηλεκτρονικό κατάστημα με καλλυντικά είχε πολύ καλή απόδοση της διαφήμισής του, αλλά παράλληλα είχε μειωμένες πωλήσεις προϊόντων και μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης στη σελίδα του.

Η διαφήμιση της επιχείρησης ήταν διευρυμένη και όχι εστιασμένη σε αυτούς, που η Google έχει καταγράψει ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν "καλλυντικά".

Το eshop επίσης, είχε χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να βαριούνται να περιμένουν και να αποχωρούν.  Η επιχείρηση δεν είχε φροντίσει να προσφέρει στους χρήστες ένα γρήγορο και ενδιαφέρον περιβάλλον.

"Ωραία. Και τώρα τι να κάνω;" είναι το ερώτημα των περισσότερων επιχειρήσεων.

Αν κάτι έχει νόημα να κρατήσετε από αυτό το άρθρο μας είναι το εξής:

Το digital marketing είναι συνδυαστικό!

Αν το ένα εργαλείο δεν λειτουργεί σωστά θα χτυπήσει και το επόμενο εργαλείο. Αν η ιστοσελίδα δεν είναι σωστή, οποιοδήποτε εργαλείο και να χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε τους επισκέπτες σε αυτή, δεν θα αποδώσει επιχειρηματικούς καρπούς.

Για παράδειγμα υπάρχουν σελίδες σε ιστότοπους, που έχουν διαγραφεί, ενώ "τρέχει" επάνω τους διαφήμιση στη Google ή και στα Social Media, αλλά δεν έχουν γυρίσει το Link (redirect) σε κάποια άλλη σελίδα του website.  Αυτό το συναντήσαμε σε επιχείρηση με ενδύματα, η οποία πλήρωνε κάθε μήνα περίπου 320 ευρώ για διαφήμιση πάνω σε σελίδες του ιστότοπου με προϊόντα που είχαν εξαντληθεί.

Βεβαίως, και η επιλογή του συμβούλου digital marketing είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τις επιχειρήσεις. Ειδικά όταν υπάρχουν έτοιμες λύσεις που υπόσχονται θαύματα.

Λύσεις όπως, «σε 5’ έχετε έτοιμη τη δικιά σας ιστοσελίδα» ή «διαχειριζόμαστε χιλιάδες λογαριασμούς google ads, γιατί όχι και τον δικό σας» συνήθως είναι μία μεγάλη παγίδα, για όσους θέλουν να έχουν από το internet.

Ακούμε πελάτες να λένε ότι έχουν εκατομμύρια εμφανίσεις στη google. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως, είναι σε σχέση με τις εμφανίσεις πόσα κλικ έχουν, αν τα κλικ είναι ποιοτικά, αν βελτιώνουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας τους ή τελικά χαλάνε την εικόνα που έχει η google για τον ιστότοπό τους.

Πως θα βρω τον κατάλληλο συνεργάτη για digital marketing;

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εντοπίσουν τον κατάλληλο σύμβουλο digital marketing, στηριζόμενοι στο πελατολόγιο του. Η αλήθεια είναι, ότι το να γνωρίζει κάποιος την αγορά, που δραστηριοποιείται η δική σας επιχείρηση, είναι κάτι. Αλλά δεν είναι το παν!

Αν πραγματικά, θέλετε να επιλέξετε τον κατάλληλο σύμβουλο digital marketing, τότε εξετάστε, αν οι πελάτες που διαχειρίζεται πουλάνε! Αυτό θα μπορούσε ίσως να είναι μία πρώτη δικλείδα ασφαλείας.

Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει να ελέγξετε τον ιστότοπο σας και το digital marketing της εταιρείας σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο +30 210 86 62 975 ή και στο email [email protected]

Διαβάστε ακόμα:

Digital Marketing σημαίνει πωλήσεις!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram